I samarbete med

Historia

Granen är en förskola som består av en avdelning beläget på Barrskogsvägen 8 i Karlskoga. Hösten 1998 blev vi en I Ur och Skur förskola vilket innebär att vi jobbar enligt Friluftsfrämjandets I Ur och Skur pedagogik.

Lokalen

Vi hyr lokalerna av Karlskoga kommun. Det innebär att det är kommunen som har ansvar för underhåll och reparationer på fastigheten.
Det är ett enplanshus som är väl anpassat för förskoleverksamhet. Förutom rummen som barnen håller till i har huset personalutrymmen och ett komplett kök.

Maten

Vi lagar all mat själva på Granen i vårt kök som är godkänt av myndigheterna för sådan verksamhet. Det är sällan de har några anmärkningar på hanteringen av mat och i de fall de haft några har det varit mindre synpunkter som vi naturligtvis åtgärdar omedelbart.

Att vi lagar maten själva innebär att en i personalen är avdelad för kökstjänst en viss del av förmiddagen för att laga maten. Men det är det värt. Förutom att vi faktiskt har lägre matkostnader än att beställa från kommunens kök så försöker vi så långt det är möjligt att använda ekologiska råvaror och att undvika halvfabrikat. Vi har ett bra avtal med en lokal handlare och får maten levererad till oss.

Gården

Vi har en inhägnad tomt där barnen tillbringar mycket tid då de är ute så mycket som möjligt. I våra principer ingår att försöka spendera så mycket tid som möjligt i naturen och därför känns tomten ofta lite liten och verksamheten flyttar då utanför inhägnaden. Strax utanför finns en stor fotbollsplan där man kan sparka boll på sommaren och åka skridskor på vintern när vädret tillåter. Bortom fotbollsplanen finns en skog och en lekpark dit de mindre ofta går på utflykter.

Vindskyddet

Granen har även ett vindskydd i närheten av Aggerudsspåret och dit går man minst en gång i veckan, oftast i smaband med de friluftsaktiviteter som bedrivs. Ibland äter man i vindskyddet, andra gånger kanske man tar en frukt eller fikar lite.